16-09-20Zaterdag klinkt weer het ‘We’ll meet again’ ter ere van de Airborne-veteranen in GelreDome

Al sinds 2007 eert Vitesse, op initiatief van de Supportersvereniging Vitesse, de Airborne-veteranen rondom de jaarlijkse Airborne-wedstrijd in september.

Opdat de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten nooit vergeten worden.

De onlangs 100 jaar geworden Wilf Oldham had in september 1944 meer geluk en slaagde er in om na de verloren strijd met de Duitse bezetter de Rijn over te steken richting het veilige Betuwse land. Omdat de vereranen komend weekend door de corona omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn, toog Vitesse naar Engeland om Wilf symbolisch het eerste Airborne-shirt 2020 - 2021 aan te bieden.De inmiddels overleden Johnny Peeters

De jaarlijkse Airborne-wedstrijd van Vitesse vindt komende zaterdag plaats om 18.45 uur tegen Sparta Rotterdam in GelreDome. Het speciale Airborne-shirt is ontworpen door supporters van de Arnhemse club. Het shirt heeft de gebruikelijke maroonrode kleur gecombineerd met de gouden logo’s van Vitesse en Nike. In de kraag staat ‘Never Forget Our Heroes’ samen met het Pegasus-logo afgebeeld. In de banen van het shirt is de tekst ‘We’ll meet again’ gedrukt, naar het wereldberoemde lied van Vera Lynn.

Met dat lied wordt elke jaar de Airborne-wedstrijd van Vitesse en de aansluitende huldinging van de veteranen en hun familie en begeleiders ook afgesloten. Vooraf is er eveneens speciale aandacht voor de Airborne, met dank aan de Supportersvereniging Vitesse.
Het optreden van The Pipes & Drums of The Royal British Legion tijdens de Airborne-wedstrijd in 2018. Komende zaterdag komt dit muziekgezelschap met een kleine delegatie naar GelreDome.


Ook heeft de supportersvereniging iets bedacht waardoor de oorlogsveteranen er toch nog een beetje bij zijn. De portretten van drie oud-strijders worden op doeken van 80 bij 120 centimeter het stadion binnen gebracht en vervolgens op schildersezels neergezet. Het gaat om de nog in leven zijnde en eerder genoemde Sir Wilf Oldham en de inmiddels overleden Johnny Peeters en Joe Mawdsley. Laatstgenoemde twee waren ook vaste gasten tijdens de Airborne-wedstrijden van Vitesse.

Blij en trots

"We zijn blij en trots dat we toch nog iets in elkaar hebben kunnen zetten’’, zegt Stef ten Thij, de voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse in de Gelderlander. ,,Zodat we die mannen, net als in andere jaren, gewoon kunnen eren.’’


Projectleider Airborne-wedstrijd Stef ten Thij van de Supportersvereniging Vitesse begeleid
de veteranen vanuit stadion GelreDome na afloop van de Airborne-wedstrijd
naar het supportershome, waar de veteranen en hun familie traditioneel gehuldigd worden.
Dat zal dit jaar niet het geval zijn, maar...‘We’ll meet again’!

Bron: Supportersvereniging Vitesse - Bew, DG / Foto's SV

Terug naar boven