15-02-20Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen, zondag 16 februari, 12:15 uur

Vitesse zal thuis de rug moeten rechten na de midweekse uitschakeling in het bekertoernooi. Vitesse speelt dit weekend al vroeg op de zondagmiddag, het zal de laatste lunchwedstrijd van het seizoen zijn want de resterende elf speelronden staan voornamelijk op de zaterdagavond ingepland en anders niet eerder dan half drie.

Nu twee derde van de competitie gespeeld is kan de balans een beetje worden opgemaakt. Met 35 punten is een ploeg zo goed als zeker van handhaving in de Eredivisie, maar Vitesse is het aan haar stand verplicht om ook mee te blijven doen om (play-offs voor) Europees voetbal. Met gelijkblijvende resultaten zouden de Arnhemmers op zo’n 54 punten moeten kunnen uitkomen, historisch gezien goed voor de plaatsen 4 tot 8. De resultaten tot nu toe zijn gerust wisselend te noemen, en in periodes ronduit slecht. Het is zaak om dit weekend punten te pakken en niet weer in zo’n periode te blijven hangen.

Tegenstander SC Heerenveen werd deze week ook in eigen huis uitgeschakeld in de beker, de Friezen hebben hierbij een dag minder gehad om de wonden te likken.

Tegen Heerenveen worden in principe dezelfde basisspelers verwacht als tegen Ajax, dus dan beginnen onder andere Riechedly Bazoer, Eli Dasa en Joshua Brenet weer op de bank.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Tronstad, Tannane, Bero, Dicko, Matavž en Linssen.
 
Vitesse thuis tegen SC Heerenveen
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in januari 1953 in een uitverkocht Nieuw Monnikenhuize. De wedstrijd was een strijd tussen concurrenten om de titel van de Eerste klasse B, en Vitesse zou zowel deze wedstrijd winnen (met 1-0) als het uiteindelijke kampioenschap.

In competitie speelden de ploegen in totaal al 48 keer eerder tegen elkaar in Arnhem. Vitesse wist hierin 39 keer punten te pakken, met 23 overwinningen en 16 keer gelijkspel.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden in totaal zes thuisduels gespeeld in de Eerste klasse en de Tweede divisie, waarbij Vitesse vijfmaal won en eenmaal gelijkspeelde. In de jaren 70 en 80 troffen de ploegen elkaar 15 keer in de Eerste divisie, met tien
overwinningen en drie puntendelingen als resultaat.

Vanaf 1990 kwamen beide ploegen elkaar alleen nog op het hoogste niveau tegen. In de Eredivisie stond deze thuiswedstrijd in totaal 27 keer eerder op het programma, waarbij Vitesse het over het algemeen lastig had. Liefst twaalfmaal werd er gelijkgespeeld en in de overige 15 duels was Vitesse acht keer de sterkste, Heerenveen zeven keer. Bij reguliere competitie in GelreDome behaalde Vitesse gemiddeld alleen minder punten tegen PSV, Emmen, Feyenoord en AZ dan tegen Heerenveen. Het Eredivisie-doelsaldo op eigen bodem spreekt wel duidelijk in het voordeel van de Arnhemmers, met 43 goals voor versus 35 tegen.

Het Geel-zwart is de laatste negen Eredivisie-thuisduels tegen de Friezen ongeslagen, al werd er daarbij wel zeven keer gelijkgespeeld.
Vorig seizoen eindigde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen in een 2-2 gelijkspel met doelpunten van Mukhtar Ali en Bryan Linssen namens Vitesse en Michel Vlap en Sam Lammers namens de bezoekers.

De uitwedstrijd van het huidige seizoen eindigde in een teleurstellende 3-2 nederlaag nadat Vitesse eerst een 0-2 voorsprong had gepakt door goals van Matavž en Linssen. De treffers van de Friezen werden vervolgens gemaakt door Hicham Faik, Mitchell van Bergen en Jens Odgaard.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Matavž en Linssen ook Grot en Tannane al eerder tegen SC Heerenveen gescoord, maar zij deden dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong en Charly Musonda nog altijd door blessures.
Bij Heerenveen zijn in elk geval Daniel Høegh, Warner Hahn en Jan Ras niet beschikbaar.
 
Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 27 wedstrijden: 8x winst, 12x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 4-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2015/’16 & 1993/’94, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 2-2.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 5x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3.
* Eerste editie: 2 december 1990, 2-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,59.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,30.
 
Zondag 16 februari, 12:15 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Heerenveen, de 23e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. Assistent-scheidsrechters: Jermaine Lapar en Yorick Weterings. Vierde official: Sam Dröge. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Nils van Kampen.Bron: Supportersvereniging Vitesse / foto's SV

Terug naar boven